Infectiile asociate sistemului de sanatate pot fi intalnite in diferite unitati spitalicesti si pot afecta atat pacientii cat si cadrele medicale. Cea mai comuna cauza a infectiilor nosocomiale sunt bacteriile, care au devenit rezistente in urma utilizarii excesive si irationale a antibioticelor.
Rezistenta antimicrobiana (AMR) – capacitatea microorganismelor de a rezista antibioticelor – reprezinta, din punct de vedere al infectiilor, principala problema a tarilor din UE si una dintre principalele cauze de ingrijorare ale sistemului de sanatate.
“Daca nu se iau masuri, rezistenta antimicrobiana la tratamentele de a doua linie va fi cu pana la 72% mai mare in 2030 fata de 2005, iar cand vine vorba de tratamentul de ultima linie, in cel mai bun caz, aceasta se va dubla.”( ECDC. OECD . Antimicrobial Resistance—Tackling the Burden in the European Union—Briefing Note for EU/EEA Countries. OECD; Paris, France: 2019.)
Variabilitatea ridicata in frecventa si tiparul utilizarii antibioticelor in tarile UE sugereaza ca exista posibilitati de imbunatatire a practicilor de prescriere. In acelasi timp, o igiena sporita si o mai buna preventie a infectiilor in spitale, sunt asociate cu rate scazute ale AMR.
In Europa, infectiile pacientilor internati, duc la costuri ridicate si spitalizari prelungite, Romania nefacand exceptie. Factorii care duc la aparitia acestor infectii sunt diversi si din ce in ce mai greu de controlat. De asemenea datele oficiale arata si o rata scazuta de raportare a acestora.
ECDC (European Centre for Disease Control) estimeaza ca 3.8 milioane de persoane din spitalele din UE, Norvegia si Islanda, contracteaza o infectie asociata sistemului de sanatate (Suetens et al., 2018), iar aproximativ 90.000 de persoane mor anual din cauza celor mai comune infectii din mediul spitalicesc (Cassini, 2016). Un alt studiu din 2003 arata ca cel putin 20% din infectiile asociate sistemului de sanatate ar putea fi evitate prin imbunatatirea preventiei si a controlului infectiilor.
Una dintre solutiile Novaintermed pentru imbunatatirea preventiei si a controlului este SteriPro. Un robot de dezinfectare de ultima generatie care utilizeaza lumina ultravioleta de tip C (UV-C) pentru a eradica bacteriile, virusurile si fungii de pe suprafete, obiecte si mediul inconjurator. Acest echipament avansat se remarca prin eficienta si siguranta sa in procesul de dezinfectare.
SteriPro utilizeaza radiatiile UV-C pentru a penetra structura interna a organismeslor microscopice, asigurand o rata de dezinfectare extrem de ridicata de 99.9999% (log 6). Astfel, este capabil sa elimine aproape in intregime riscul de contaminare si raspandire a agentilor patogeni in mediile in care este utilizat.
Eficienta SteriPro este un alt atu al acestui robot de dezinfectare, fiind proiectat pentru a fi usor de utilizat intr-o varietate de medii, de la unitati medicale si laboratoare, pana la birouri si chiar locuinte. Cu ajutorul unui sistem de iluminare puternic, acest robot poate acoperi uniform toate suprafetele, inclusiv cele umbrite, asigurand astfel o sterilizare rapida si eficienta.
In procesul de dezvoltare al SteriPro, se acorda o importanta deosebita sigurantei utilizatorilor. Acest dispozitiv este echipat cu 4 senzori, conceputi pentru a detecta prezenta persoanelor si pentru a asigura oprirea automata a functionarii, in vederea prevenirii expunerii la radiatia UV-C.
In concluzie, SteriPro ofera o solutie inovatoare si sigura pentru mentinerea igienei si prevenirea infectiilor. Cu performante remarcabile de dezinfectare, eficienta si siguranta, acest robot reprezinta o alegere excelenta pentru a asigura un mediu curat si steril in diverse medii de utilizare.